| |

Bella Kirppis kieltää ultrapikamuodin myymisen – tästä on kyse

Bella Kirppis kieltää ultrapikamuodin myymisen

Tampereella toimiva Bella Kirppis Lielahti on ilmoittanut kieltävänsä pikamuodin, tarkalleen ottaen esim. Temusta, Sheinistä ja Wishistä tilatut epäilyttävän huonolaatuiset ja epäeettiset vaatteet.

Lielahden Bella julkaisi ultrapikamuodin kieltoa koskevan tiedotteen Instagramissa 18.6.2024, ja postaus on saanut satoja tykkäyksiä sekä kymmeniä kannustavia kommentteja. Yritys perustelee ultrapikamuodin kieltoa nostamalla esiin mm. ultrapikamuodin laajat haitat ympäristölle, ongelmat eettisyydessä ja vastuullisuudessa sekä tuotteiden heikolla laadulla ja negatiivisilla terveysvaikutuksilla.

Postauksessa kerrotaan näin:

”Kieltämällä ultrapikamuodin voimme varmistaa, että kirpputorin valikoima koostuu laadukkaammista, kestävämmistä vaatteista, jotka palvelevat käyttäjiään pidempään. Samalla edistämme tietoisuutta vastuullisesta muodin kulutuksesta ♻️

Ympäristövaikutukset
Nopeasti tuotettavat vaatteet kuluttavat paljon luonnonvaroja, kuten vettä ja energiaa, ja niiden valmistuksessa käytetään usein ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Lisäksi vaatteiden lyhyt elinkaari johtaa suureen tekstiilijätteen määrään.

Eettisyys ja vastuullisuus
Monien ultrapikamuotiyritysten vaatetuotanto tapahtuu matalapalkkaisissa maissa, joissa työntekijöiden oikeudet ja työolosuhteet ovat usein heikot.

Kestävyys ja laatu:
Ultrapikamuotivaatteet ovat usein heikkolaatuisia ja kestävät vain lyhyen aikaa. Tämä johtaa tarpeeseen ostaa jatkuvasti uusia vaatteita, mikä ei ole taloudellisesti järkevää pitkällä aikavälillä.

Terveysvaikutukset
Halvoissa vaatteissa voi olla haitallisia kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa iho-ongelmia tai muita terveysriskejä.

Esimerkkinä toimiminen
Valitsemalla kestävämmän muodin voit inspiroida muita tekemään saman. Tämä voi edistää positiivista muutosta yhteiskunnassa ja lisätä tietoisuutta ultrapikamuodin haitoista.

-Esimerkkejä ultrapikamuodista: Shein, Temu & wish

Ultrapikamuodin kieltäminen on tärkeä askel kohti kestävämpää ja vastuullisempaa kulutuskulttuuria ⭐️

Kirpputorilla on oikeus poistaa myynnistä sopimattomaksi katsomansa tuotteet.”

Voit lukea postauksen kokonaisuudessaan Bella Kirppis Lielahden Instagram-tililtä.

Useat second hand -toimijat jo mukana kiellossa, selkeä ohjeistus auttaa

Ultrapikamuodin kieltäminen kirpputoreilla ja second hand -myymälöissä vaatii selkeitä käytäntöjä ja aktiivista valvontaa. Kiellon toteuttaminen pienemmissä myymälöissä voi kuitenkin olla helpompaa kuin isommilla itsepalvelukirpputoreilla.

”Kiellosta on maininta myyntiehdoissamme sekä kaikissa viestintäkanavissamme, mutta sen valvonta esimerkiksi yli 300 paikkaisella kirpputorillamme Vallilassa on jokaisen pöydän osalta sula mahdottomuus. Mikäli sama myyjä rikkoo ehtoja säännöllisesti, voidaan hänet asettaa myyntikieltoon.”, kertoo Bella Kirppiksen toinen yrittäjä Mikko Paavola.

Nopealla selaamisella maininta ultrapikamuodin myyntikiellosta löytyy jo esimerkiksi Reloven, Kidian sekä Moody Mondayn myyntiehdoista.

”Helsingin myymälöissä ongelmaa ultrapikamuodin kanssa ei ole pitkään aikaan ollut. Tampereella on ollut muutama tapaus johon olemme joutuneet puuttumaan. Sama koskee esimerkiksi piraattituotteiden myyntiä, joka sekin on samalla tavoin ollut meillä kielletty alusta alkaen. Kun ohjeistus on selkeä, niin väärinkäytöksiä tapahtuu harvoin.”, kertoo Moody Mondayn perustaja Kiia Aarnio.

Parin päivän aikana keskustelu aiheen ympärillä on käynyt vauhdikkaasti myös LinkedIn-palvelussa jakamassani uutisessa. Suurin osa keskusteluun osallistujista tuntuu jakavan ajatuksen siitä, että ultrapikamuoti kaipaa suitsimista ja sen myyntikielto jälleenmyyntipaikoilla on hyvin perusteltu.

Millaisiin käytäntöihin ultrapikamuodin kieltävillä kirpputoreilla sinä olet törmännyt? Kerro kokemuksistasi ja oma mielipiteesi ultrapikamuodin kiellosta kommenteissa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *