Skandinaavinen koti, keittiö.

Näin säästät sähköä arjessa – 6 helppoa säästövinkkiä

Talvipakkaset lähestyvät ja uutista olemme saaneet lukea huoltoseisokkien ja vaihtelevien säätilojen tuomista hintapiikeistä pörssisähköön. Sähkön hinnat ovat siis syystäkin olleet taas tapetilla niin kotona kuin työpaikan kahvipöydissäkin. Paras keino hillitä sähkölaskua on tietysti kulutuksen pienentäminen, mutta kuinka sähkön ja energian säästäminen onnistuu arjessa ilman mukavuustekijöiden merkittävää rajoittamista?

Olipa kodissasi kiinteähintainen sopimus tai pörssisähkö, nämä käytännön vinkit voivat auttaa pienentämään sähkölaskua. Lisäksi käymme läpi, miten eri sähkösopimustyypit toimivat ja kenelle ne sopivat parhaiten.

6 helppoa sähkönsäästövinkkiä arkeen

1. Vältä turhia valoja
Sammuta valot huoneista, joissa et oleskele, ja suosi LED-valoja. LED-lamput käyttävät noin 85 % vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput.

2. Optimoi kodinkoneiden käyttö
Käytä pesukonetta ja astianpesukonetta vain täysinä. Monet modernit koneet säästävät vettä ja energiaa, mutta täydet koneelliset ovat aina tehokkaimpia. Myös alhaisemmat pesulämpötilat kuluttavat vähemmän sähköä.

3. Hyödynnä pörssisähköä öisin
Jos käytät pörssisähköä, ajoita suuritehoiset sähkölaitteet, kuten pyykinpesu ja saunan lämmitys, halvimpiin tunteihin – yleensä yön aikana. Pörssisähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajasta riippuen, joten yösähkön hyödyntäminen voi tuoda säästöjä.

4. Säädä huonelämpötilaa
Jokainen vähennetty aste huonelämpötilassa voi pienentää lämmityskuluja jopa 5 %. Hyvä tavoitelämpötila on 20–22 astetta, ja makuuhuoneessa se voi olla tätäkin matalampi.

5. Käytä älypistorasioita
Älypistorasiat auttavat seuraamaan laitteiden energiankulutusta ja sammuttavat ne automaattisesti, kun niitä ei käytetä. Tämä vähentää valmiustilassa olevien laitteiden turhaa kulutusta.

6. Rajoita suihkussa vietettyä aikaa
Suihkussa virtaa lämmintä vettä noin 12 litraa minuutissa. Lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa 10 minuutista viiteen minuuttiin päivässä säästyy vuodessa jopa 150 euroa.

Kumpi on parempi: kiinteähintainen vai pörssisähkö?

Sähkösopimuksia on pääsääntöisesti kahta eri tyyppiä: kiinteähintainen ja pörssisähkö. Molemmilla on omat etunsa ja haasteensa. Se, kumpi juuri sinulle on parempi tai edullisempi johtuu mm. taloutesi koosta, asuntosi lämmitystavasta ja elintavoistasi.

Kiinteähintainen sähkösopimus

Plussat:

  • Sähkön hinta pysyy samana, vaikka markkinahinnat nousisivat.
  • Helppo budjetoida: tiedät aina, kuinka paljon maksat sähköstä.
  • Sopii hyvin niille, jotka eivät halua seurata sähkön hinnan vaihteluita.

Miinukset:

  • Kiinteähintainen sopimus voi olla kalliimpi pitkällä aikavälillä, jos sähkömarkkinahinnat laskevat.

Esimerkkitalous:
Eeva, Janne ja Nuppu, kolmen hengen perhe, asuvat 120 m² omakotitalossa, jossa on sähkölämmitys. He haluavat tasaisen sähkölaskun ilman yllätyksiä ja lämmittävät taloaan talvella enemmän. Kiinteähintainen sopimus on heille hyvä valinta, koska he arvostavat ennustettavuutta eivätkä halua seurata pörssihintojen vaihteluita.

Pörssisähkö

Plussat:

  • Voit hyödyntää halpoja tunteja ja säästää, kun sähköä käytetään silloin, kun hinta on alhainen.
  • Sopii hyvin niille, jotka ovat valmiita seuraamaan sähkön hintakehitystä ja mukauttamaan kulutusta sen mukaan.

Miinukset:

  • Hinta voi nousta äkillisesti, ja talvisin sähkö voi olla kallista kovien pakkasten aikaan.
  • Sopimus vaatii aktiivista hintojen seuraamista ja kulutuksen optimointia.

Esimerkkitalous:
Laura, yhden hengen talous. Kerrostaloasunto, jossa ei ole sähkölämmitystä. Hän käyttää sähköä pääasiassa iltaisin ja öisin, jolloin pörssisähkön hinnat ovat usein alhaisimmat. Laura seuraa pörssihintaa ja ajoittaa esimerkiksi pyykinpesun halvimpiin hetkiin, jolloin pörssisähkö tulee hänelle edullisemmaksi kuin kiinteähintainen vaihtoehto.

Sähkön säästämisen aloittaminen arjessa on mahdollista jo hyvin pienilläkin muutoksilla, ja valitsemalla itselleen sopivan sähkösopimuksen voi saada vielä lisäsäästöjä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kiinteähintainen sopimus tarjoaa sähkölaskuihin vakautta ja ennustettavuutta, kun taas pörssisähkö antaa mahdollisuuden säästää hintojen vaihdellessa – etenkin, jos voit ajoittaa ja optimoida kulutuksesi edullisimmille tunneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *