Farkkujen perinteinen valmistus kuluttaa jopa 10 000 litraa vettä – vaihtoehtojakin on

Farkkujen valmistus kuluttaa 10 000 litraa vettä

Harva meistä pysähtyy itsekseen miettimään, miten suuri vedenkuluttaja muotiteollisuus on. Vuonna 2022 julkaistussa Finnwatchin raportissa todetaan, että globaalin vaateteollisuuden vuosittainen vedenkulutus tuotantovaiheessa on jopa 215 miljardia tonnia. Tähän on laskettu mukaan myös tuotannossa syntyvät jätevedet, jotka lasketaan pahimmillaan puhdistamattomina takaisin vesistöihin.

Suuri osa vaate- ja tekstiiliteollisuuden käyttämästä vedestä kuluu vaatteiden valmistamiseen tarvittavien kuitujen tuotantoon (esimerkiksi puuvillaviljemien kasteluun) ja vaatteiden värjäykseen.

Akvaario skandinaavisessa kodissa

Tuttu arkipäiväinen esimerkki on farkut: yhden farkkuparin valmistus perinteisellä valmistusmenetelmällä kuluttaa hurjat 10 000 litraa vettä, kun taas esimerkiksi t-paidan valmistukseen menee vettä 2 700 litraa.

Noin neljännes farkkuparin valmistukseen tarvittavasta vesimäärästä kuluu puuvillan kasvatukseen. Vesimäärää voi havainnollistaa esimerkiksi niin, että tyypilliset kotiin sijoitettavat akvaariot ovat tilavuudeltaan 100-200 litraa.

Waterless-farkkumallisto säästää 96% vettä

Perinteikäs farkkuvalmistaja Levi Strauss & Co. on käynyt taisteluun farkkuvalmistuksen vedensäästämisen puolesta jo vuodesta 2011 lähtien, jolloin yritys lanseerasi Waterless-farkkumallistonsa (Water<Less). Uusi valmistustapa kuluttaa vettä 96% perinteistä valmistustapaa vähemmän, eli nopeasti laskettuna vain noin 400 litraa per pari. Jo vuonna 2019 69% Leviksen valmistamista housuista oli tehty Waterless-tekniikalla.

Farkkujen ja käyttäjällä on onneksi muitakin tapoja pienentää vesijalanjälkeään:

  • Farkkujen ostaminen käytettynä
  • Farkkujen peseminen vain silloin, kun ne ovat näkyvästi likaantuneet
  • Ekologisten tuotemerkkien suosiminen

Sama pätee tietysti kaikkiin muihin vaatteisiin: jokaisella pienelläkin valinnalla on merkitystä, kun globaalia vaateteollisuuden vesimäärää pienennetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *